Immuniteit en weerstand

De herfst heeft zijn intrede gedaan. En dat merken we. De nachten worden langer, de dagen korter. Nu ook de zon niet echt de kans meer krijgt om ons een overvloed aan vitamine D te geven én ze ons eigenlijk deze zomer ook al in de steek liet, moeten we zelf een tandje bijsteken. Vooral de periode met de’ R in de maand’ deze duurt een aantal maanden, en dat betekent vaak dat je weerstand steeds verder omlaag gaat. Zoals Hippocrates al lang geleden zei: ‘Laat voeding uw medicijn zijn, en uw medicijn uw voeding.’

Afgelopen weken viel het me al op. Erg veel mensen, jong & oud, waren aan het snotteren, kuchen, voelen zich vermoeid. Kortom, het snuffelseizoen is al volop gaande.

En ook ik ondervond dat ik een boost kon gebruiken nu ik een beetje impulsief op een vervanging in het onderwijs ben gesprongen. De bijkomende stress, minder slaap, tijdsdruk, veel meer mensen zien, dingen om rekening mee te houden,… mijn lichaam moest plots aan overuren doen.

Ook kreeg ik al verschillende vragen: “Hoe verhoog jij jouw weerstand.” En daarom deze blog. Even voor jou mijn eigen tips op een rijtje.

Heb je na het lezen van onderstaande tips toch nog vragen, wens je graag advies op maat? Dan kan dat zeker. Contacteer me dan gerust voor een gesprek en dan kijken we hoe jij het beste aan de slag gaat.

weerstand verhogen
Weerstand verhogen.



1. Slaap is heilig voor jouw weerstand

Zo is dat, wie mij al langer kent weet dat ik mijn bed graag zie en dat ik mijn slaap nodig heb. Niet alleen heeft het een invloed op mijn humeur, al is dat met kinderen al véél beter. Ook heeft het een invloed op onze gezondheid.

Een goede nachtrust is essentieel voor een goede weerstand. Wanneer je rust laadt je lichaam namelijk weer op. Te druk om 8 uur achter elkaar in bed te liggen? Tussendoor een power nap van zo’n 20 minuten kan je lichaam ook helpen om te ontspannen, weer op te laden.

En wat ik hier ook graag bij zet, voor alle lieve mama’s & papa’s: het is oké om je kindje eens een half uurtje langer in de opvang te laten. Of eens een opvang op zaterdag/ zondag te voorzien om dan zelf in je bed of zetel te kruipen en slaap in te halen. Nog veel te vaak hoor ik dat er dan een schuldgevoel komt kijken (en écht dat is normaal) maar hé je kinderen, partner en vrienden hebben niks aan een zieke, vermoeide jij.

slaap verhoogt weerstand
Slapen om je weerstand te verhogen.

2. Echinacea all day

Al sinds mijn eigen middelbare schooltijd kreeg ik een flesje echinacea in mijn handen gestopt als ik wat verkouden was en toen vond ik de druppeltjes, eerlijk waar, verschrikkelijk. Maar ik wist wel als ik er een dag of 2 intensief gebruik van maakte dat ik weer de oude was. Dus braaf meisje als ik toen was: druppelde ik er op los.

Wat er zo bijzonder is aan die Echinacea? Wel de druppels of tinctuur van de rode zonnehoed zorgt er voor dat je witte bloedcellen gaan toenemen. En dat is dan weer goed om het immuunsysteem te boosten.

En echt, sinds onze derde zoon is het hier ook opnieuw een vaste waarde in de ‘apotheekkast’.

Je kan Echinacea zonder bijwerkingen gebruiken tijdens je zwangerschap of borstvoeding. Dat alleen al is dus een meevaller van formaat.

Hoe ik het dus gebruik:

Gewoon tussendoor: Elke ochtend een 15 tal druppels in mijn glas water. (en opdrinken)

Bij extra drukke dagen: ’s ochtends & ’s avonds een 15 druppels in een glas water (en opdrinken)

Bij ziek gevoel, vermoeid, niet lekker voelen:

  • Dag 1: Elk uur 15 druppels in je glas, in totaal 5 x kort op elkaar. Laatste keer vlak voor het slapen gaan nog een glas met 15 a 20 druppels in.
  • Dag 2: idem
  • Dag 3: evalueer hoe jij jou voelt, stuur eventueel bij door af te bouwen naar 3a4 X per dag 15 a 20 druppels te nemen.
  • Dag 4: Bouw af naar 3x 20 druppels echinacea.
  • Dag 5, 6 & 7: Idem 3x 20 druppels echinacea.
  • Dag 8: Je kan een week lang terug naar 2x per dag het innemen van 20 druppels gaan.
  • Dag 15: kijk wat voor jou past; nog steeds stress, druk, korte nachten, dan hou je het op 2x 20 druppels

Na de 3de week wel een ‘stopweek‘ inlassen is nodig. Dit om je lichaam de kans te geven zelf over te nemen.

Daarna kan je een gewone onderhoudskuur innemen de hele winter lang.

Echinacea Purpurea
Echinacea forte

3. Voldoende drinken

Je hoort me hierboven al komen met de inname van Echinacea, dat is samen met een glas water en dat is geen toeval. Ondertussen hydrateer je jouw lichaam en daardoor geef je de kans om je afvalstoffen af te voeren.

Kies er naast water ook voor om een kruideninfusie te drinken. Voor elke klacht zijn er wel kruiden die jou kunnen helpen de pijn of irritatie te verzachten.

Als je graag preventief werkt dan ben ik fan van Kamille & Salie. Kamille staat gekend om de rustgevende werking. Een kopje ’s avonds zal je doen relaxeren en zorgt dus ook voor een betere nachtrust. Salie kies ik dan weer graag op dagen waarop ik moe loop en toch nog veel moet babbelen. Het verzacht je keel door de slijmstoffen die salie afgeeft. Salie werkt ontstekingsremmend en weerstandverhogend. Het verzacht dus ook bij keelpijn, helpt je met minderen van zweetbuien en bevorderd de spijsvertering.

Er is ook zo een ‘boost’ drank op basis van gember en rozemarijn. Maar dat volgt zeker nog.

Uiteraard zijn er nog tal van andere infusies die je voordelen kunnen bieden. Vraag me gerust naar meer tips als je dat wenst.

Kruideninfusie
Er is voor elke klacht wel een kruideninfusie die jou verder helpt.

4. Vitamine toevoer verhogen

Klinkt logisch dat je jouw vitaminevoorraad in de gaten moet houden maar potverdikke wat gebeurt het snel dat ze onder de aanbevolen hoeveelheid staan. Ik geef toe, het is ook lang geleden dat mijn bloed werd gecontroleerd en dus, bij het schrijven van dit artikel weet ik zelf niet 100 procent hoe mijn waarden staan maar meestal voel je dit zelf echt wel aan.

Ik som even op welke vitamines & mineralen je in het oog moet houden & hoe je ze kan ondersteunen in een gewoon gezond eet & leefpatroon:

  • Vitamine C: ook gekend als Ascorbinezuur. Dit is een wateroplosbare vitamine, wat zoveel betekend als dat de vitamine in het vocht van voedingsmiddelen zit en onmiddellijk kan worden opgenomen in je bloed. Bij een tekort aan vitamine c heb je vooral last van wondjes die niet voldoende genezen en een verminderde afweer. Vitamine C zit in aardappelen, groente en fruit. Met een goede evenwichtige voeding krijg je ruim voldoende vitamine C binnen. Let dus op en neem niet zomaar extra vitamines hiervan. Want bij meer dan 1500 mg per dag kunt u misselijk worden of diarree krijgen.
    • Wil je toch zeker zijn dat je vitamine C in je dagelijks leven inneemt gebruik dan: citrusvruchten, kiwi, vlierbessenextract,…
  • Vitamine D: colecalciferol) zorgt voor opname van calcium (kalk) en fosfaat uit voedsel. Calcium en fosfaat zijn nodig voor botten en gebit. Vitamine D heeft nog meer effecten. Zo is het belangrijk voor een goede werking van de spieren. Ons lichaam krijgt vitamine D binnen door zonnestraling op de huid en met ons voedsel.
    • Zwangere dames, kinderen tot 4jaar, mensen met een donkere huidskleur, mensen die te weinig in de zon komen, vrouwen ouder dan 50 jaar en mannen ouder dan 70 jaar, worden aangeraden dagelijks vitamine D te nemen. En laat ons zeggen dat iedereen te weinig in de zon komt als je in Vlaanderen woont. 😀
  • Magnesium: magnesium zorgt er voor dat cortisol, het stresshormoon, afgebroken wordt. Cortisol wordt door ons lichaam aangemaakt als een reactie op stress. Dit is nuttig in sommige gevallen, bijvoorbeeld als er een beer achter ons aan zit. Helaas wordt deze stressreactie ook getriggerd door allerlei dingen die niet rechtstreeks gevaarlijk zijn, zoals deadlines en functioneringsgesprekken. Hierdoor kan het gebeuren dat je langdurig last hebt van hoge cortisolwaarden. Dit uit zich onder andere in gespannen spieren.
    • Groene bladgroenten, noten, peulvruchten, vis zijn rijk aan magnesium. Maar het kan geen kwaad hier extra van in te nemen.
  • Zink: Heeft een zeer ruime & dus belangrijke rol te vervullen. Zink haal je uit paddenstoelen, volkorenproducten, vlees & vis. Maar omwille van zijn ruime functie sta ik er wel achter extra zink in te nemen zeker als je beperkt vlees & vis consumeert. Maar vraag me hiervoor gerust wat raad samen met je uitslag van je bloedwaarden. Ik lijst even op wat Zink allemaal voor je doet:
    • helpt je immuunsysteem binnenvallende virussen en bacteriën te bestrijden
    • draagt bij aan een normale hormoonhuishouding
    • speelt een rol bij de aanmaak van bot
    • is goed voor je haar en nagels en belangrijk voor je huid
    • is belangrijk voor je geheugen en je smaak- en reukzin
    • speelt een rol bij de opbouw en afbraak van koolhydraten en vetten
    • draagt bij aan een normale vruchtbaarheid van mannen en vrouwen
  • Anti – oxidanten: een steeds populairder woord tegenwoordig. Maar toch belangrijk. Antioxidanten zijn stoffen die oxidatie tegengaan. Oxidatie is een proces waarbij vrije radicalen in ons lichaam worden gevormd. Vrije radicalen zijn agressieve, schadelijke stoffen die bijvoorbeeld tot kanker kunnen helpen leiden. To the point, waar kan je deze in terugvinden?
    • knoflook, kurkuma, pure chocolade, thee, druiven, gedroogde pruimen, granaatappel, rozijnen, bosbessen, aardbeien en frambozen, boerenkool, spinazie, spruitjes, broccoli, bieten, aubergine, rode uien,…
  • En tot laatste: beperk alcohol, cafeïne, sigaretten, suiker & vette melkproducten.

5. Structuur & anti -stress to the rescue.

Door een gestructureerd eetpatroon & dag en nachtritme te hebben geef je jouw lichaam & geest voorspelbaarheid. En dat is wat het voor sommigen saai maakt in het leven maar laat ons nu even het positief bekijken. Dat voorspelbare zorgt er voor dat je lichaam daarvoor al niet naar een hoger stresslevel gaat. Wat er op zich dan weer voor zorgt dat het in een ontspannen houding kan gaan. Geef toe, er zijn al genoeg redenen waarvoor we een ‘stresske’ hebben.

Daarnaast pleit ik voor genoeg dingen waar je energie van krijgt, die je stresslevel doen zakken. Is dat voor jou elke dag naar die brainless televisieserie kijken, dan is dat zo. Is dat een wandeling met de hond, prima! Want dat half uurtje per dag bewegen zorgt er ook echt voor dat je gelukshormoon gaat stijgen.

Even gaan liggen met een lavendelkussentje op je ogen, tijd maken voor jouw favoriete hobby, een bad nemen. Waar gaat jouw stresslevel van zakken?

Oogkussen
Oogkussen

Na het lezen van dit artikel toch nog vragen, wens je graag advies op maat? Dan kan dat! Contacteer me via een mailtje, bel me op of contacteer me via sociale media.

Liefs,

Evelien

Evelien Familie Oliefant
Evelien Familie Oliefant

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLDutch