Herborist, wat is dat nu eigenlijk?

Mijn naam is Evelien.  Omdat ik merk dat er toch enkele vragen zijn over het hele herboristen- gebeuren. Maak ik graag even de tijd om enkele vragen te beantwoorden. Heb jij toch nog een vraag? Stuur me dan gerust een berichtje, bel me even op of reageer op dit artikel.

Herboristerie

Wat is een herborist?

Als herborist ben je een kruiden- en plantendeskundige. Ik weet dus best veel, zeker nog niet alles, over kruiden en hun geneeskrachtige werking. Laten we het ook vaak gezondheidsbevorderende werking noemen. Want ik geloof er sterk in dat je het zeker niet zo ver moet laten komen voordat je kruiden in het leven roept.

Kunnen kruiden je (postnatale) klachten ondersteunen?

Ik zal er geen doekjes omwinden. Ja dat kunnen ze! Ik schreef er een Ebook over met de 5 meest genoemde postnatale klachten en leg daar graag uit hoe en welke hulp ik uit de kruiden heb gekregen. Je download hem hier voor géén geld.

Maar nu gewoon even mijn eigen ervaring. Ikzelf als mama van 3 jongens in 3 jaar tijd. Ik die al suf werd van een paracetamolletje omdat ik niet gewoon ben medicatie te nemen. Ja ik wou kruiden zeker een kans geven. Die ervaring beviel me zo goed dat ik besloot om er daarna meer mee te doen. Zoals mezelf bijscholen, advies geven aan ouders, mijn eigen top producten adviezeren aan degene die het nodig acht. En zoveel meer!

Hoe ondersteunen kruiden je (postnatale) klachten?

Al vanaf de eerste eeuw voor Christus is de geneeskrachtige werking van kruiden bekend. De Griekse arts en botanicus Pedanius Dioscorides verdiepte zich in de kruidenwereld en schreef daarover de bekende 5-delige encyclopedie: Materia Medica. De kloostertuinen stonden vaak vol met allerlei aromatische kruiden.

Momenteel worden veel kruiden gebruikt in allerlei medicijnen en tincturen, maar ook het gebruik van de pure, verse kruiden is weer in opkomst. Vooral op culinair gebied wordt er steeds meer gebruik gemaakt van verse kruiden. En niet alleen vanwege de aromatische smaak, ook de geneeskrachtige werking kan daarbij een rol spelen. Verse kruiden hebben de beste geneeskrachtige werking, daarnaast zijn verse kruiden natuurlijk ook gewoon het lekkerst, vooral als je die heerlijke geurende plantjes uit je eigen tuin kunt oogsten!

Ik schreef een Ebook waarin ik 5 postnatale klachten aan bod liet komen en hoe je deze klachten het best behandeld en met welke kruidentoepassing. Vanuit mijn eigen ervaring als mama maar uiteraard met alle kennis als herborist.

Waarom geen middeltje uit de apotheek?

Dat is een erg kritische én goede vraag. Uiteraard kan je ook kiezen voor advies bij de apotheek. Hou in je achterhoofd dat medicijnen sowieso planten nodig hebben om tot het medicijn zelf te komen?

Het is zo dat een plant als de Moerasspirea (Filipendula ulmaria) de ‘bron’ is voor het maken van de klassiek gekende aspirine.

Met dat verschil dat in de geneeskunde, apotheek de medicatie synthetisch nagemaakt is. Men gaat enkel de werkende stof uit de plant in het geneesmiddel verwerken de niet werkende stoffen stopt men niet in het medicijn.

Op zich klinkt dat onschuldig maar niks is minder waar. De overige stoffen die aanwezig zijn in onze plant hebben wel degelijk een werking. Namelijk zorgen dat er geen bijwerkingen zijn zoals maaglast bij het nemen van een aspirine,…

Hoe dan ook is het wel duidelijk dat kruiden écht wel kunnen helpen in hun geneeskrachtig proces. Alleen blijf ik van mening dat mensen (en jawel ik betrap mezelf hier ook soms op) steeds minder de tijd nemen om uit te zieken en daardoor sneller naar synthetisch gemanipuleerde medicatie omdat ze denken dat deze jou sneller vooruit helpt.

Wie kan die kruiden dan gebruiken?

Het is belangrijk om even stil te staan bij het gebruik van kruiden. Het is logisch dat je jouw kind van 2 jaar niet dezelfde hoeveelheid kruiden opdringt dan wat je zelf inneemt. Daarentegen is het wel zo dat sommige tincturen, maceraten, siropen, afkooksels ed. wel van toepassing kunnen zijn. Vraag altijd advies bij iemand die hier weet wat hij/zij aan het doen is, een herborist dus. Je kan hiervoor zeker bij mij terecht. 😉

Is het alleen voor mensen in slodderbroeken en voor wie dagelijks een portie bomen knuffelt?

Oeee, jawel ik durf zo’n vragen stellen. 😀

Neen ik draag geen “slodderbroeken”. Ik hou wel meer en meer van duurzaam, koop me verloren in 2de hands kleding (zeker voor onze kids) én verder ben ik best een “normaal”, voor zover dat een begrip kan zijn, iemand. 😀

Ik ben met de jaren heen steeds meer gaan inzien hoeveel schoons de natuur ons eigenlijk schenkt zonder daar al te veel moeite of proces in te hoeven steken. Het hoeft zeker niet allemaal ‘proces’ product te zijn. Gewoon, puur, in alle eenvoud. Kijk maar naar groenten, fruit, het zijn geen kruiden maar ze leveren ons ook zoveel schone vitamines. Daarom zal ik ook vaak zo seizoensgebonden mogelijk kopen. Onze voetafdruk op deze planeet is zo al groot genoeg. En door ietsje bewuster te leven, natuur vriendelijkere keuzes te maken, hoop ik zo een beetje over te laten voor onze kinderen.

Dus ja, ook jij kan gewoon aansluiten, wat meer kruidentoepassingen in het leven roepen, wat bewuster stilstaan bij het leven,… ik beloof jou dat je er niet ongelukkig van wordt. 🙂

Welke kruidentoepassingen zijn er zoal?

Er zijn best veel toepassingen waarin kruiden verwerkt zitten.

Denk maar aan:

  • siropen -> een dikke suikerige ‘brei’ met de geneeskrachtige werking van de kruiden die jij nodig hebt
  • maceraten -> planten of delen hiervan onderdompelen in olie en op deze manier de werkzame stof van de planten in de olie opnemen
  • tincturen -> een alcoholische oplossing met de werkzame delen van de plant in verwerkt
  • infusies -> Dat is vergelijkbaar met thee, een kruid overgieten met warm water en dan even laten staan. Maar dan zonder cafeïne of theïne aanwezig te zijn.
  • keukenkruiden -> verse bevatten de meest geneeskrachtige werking maar ook in gedroogde kruiden zit nog een werking

Herborist: verse kruiden

Zo, ik denk dat ik de meest prangende vragen beantwoord heb. Als je toch nog vragen hebt kan je me zeker contacteren, ik beantwoord deze met veel plezier.

Heb je graag advies? Ook dat kan!

Werp je graag vrijblijvend een blik in onze gloednieuwe webshop, dan kan dit zeker ook! Een product niet gevonden? Contacteer me dan zeker. Ik kan zeker iets voor jou betekenen.

Tot snel!

Evelien

Ook via Instagram kan je me volgen, bezig zien in het dagelijks leven. Sluit dus gerust daar ook aan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLDutch