Aromatherapie: Veel gestelde vragen

In deze blog over aromatherapie neem ik je mee naar enkele vragen die ik te horen krijg en die ik graag voor jou beantwoord.

Aromatherapie
Aromatherapie

1. Wat is het verschil tussen etherische & essentiële olie?

Er is geen verschil. Het is gewoon een andere benaming. Er is echter wel een groot verschil in kwaliteit en puurheid & kwaliteit van de ene of de andere aanbieder.(producent) Ook kan het woord etherisch verwijzen naar de vluchtigheid (verdampen) van de olie & is essentiële olie meer gelinkt aan de essentie, de kern, kwaliteit van olie. Belangrijk blijft vooral de puurheid.

2. Waar komt de olie vandaan?

Etherische oliën zijn plantextracten die vrij makkelijk verdampen. De meeste zijn vloeibaar en veel hebben een sterke geur. De olie wordt in bijna alle gevallen gemaakt door middel van stoom- of hydrodistillatie. Hierbij wordt hete stoom of waterdamp door geurende plantendelen geleid, of deze plantendelen worden gekookt, waarbij damp ontwijkt. De etherische olie gaat met de stoom of waterdamp mee en bij het afkoelen komt het weer vrij. Er zijn twee andere methodes voor het maken van etherische olie, namelijk:

  • persen van de schillen van citrusvruchten
  • droge destillatie van hars of hout, waarbij de dampen ontwijken
Aromatherapie
Aromatherapie

3. Hoeveel druppels olie zitten in een flesje van 5ML en in 15ML?

In de 5 ml flesjes zitten ongeveer 80-90 druppels en in 15 ml ongeveer 250-300 druppels.

4. Hoelang is een flesje olie houdbaar?

De maker is verplicht om een houdbaarheidsdatum op het flesje te zetten, vandaar dat die er ook op staat. Maar de olie is, wanneer je het goed bewaart (op een koele en donkere plek), heel erg lang houdbaar. 

5. Rustig beginnen met invoegen van aromatherapie: waarom?

Je lijf moet eerst wennen aan de kracht van deze oliën. Als je in één keer te veel druppels gebruikt kan het een contra effect hebben: bijvoorbeeld de hele nacht wakker liggen in plaats van goed slapen. Tevens als je oliën teveel en onverdund gebruikt en je houdt veel gif- en afvalstoffen vast, dan kun je een detox-reactie ervaren. De verschijnselen hiervan zijn: misselijkheid, hoofdpijn, darmklachten, erg moe voelen en uitslag en jeuk krijgen (het laatste komt niet heel vaak voor). Begin dus de eerste week met 1-2 druppels in de diffuser en begin met 1 druppel lemon in je water te drinken, zodat je het ontgiftings proces helpt. Deze verschijnselen zijn vaak binnen een week over en dan kun je gewoon de oliën gaan gebruiken, mits je het rustig opbouwt. 

6. Heb je meteen resultaat bij het gebruiken van essentiële olie?

Ja, resultaat kan al binnen een paar minuten! Natuurlijk, soms heeft het bij meer complexere dingen gewoon tijd nodig (soms loop je al jaren met klachten, verwacht dan ook niet dat alles met één keer smeren weg is). Negen van de tien oliën werken bij iedereen waarvoor ze bedoeld zijn maar is het soms even uitzoeken welke olie (of combinatie) het beste bij jou past. Dat er een olie is die voor jou werkt dat is zeker! 

7. Aromatherapie is dat ook veilig voor kinderen & baby’s?

Veel oliën zijn zonder probleem te gebruiken bij kinderen en baby’s, maar niet allemaal (dit staat aangegeven op het etiket). Aangezien de oliën heel geconcentreerd zijn, is het nodig dat de oliën naar leeftijd worden verdund met een draagolie. Vraag hiervoor steeds advies. Ik help je met veel plezier verder.

Verstuiver

8. Verdampen in een oliebrander? Of een goedkopere diffuser?

Uiteraard doe jij wat je wil. Maar toch benadruk ik het graag. Dit is niet raadzaam. De professionele diffusers van YL zijn gemaakt van medisch kunststof, waardoor er geen nare, bijkomstige stoffen in de lucht komen. Het speciale vernevelingsproces verkleind de oliën dusdanig dat je de werkzame stoffen goed opneemt bij het inademen. Het is een koud verdampingsproces waardoor de werking van de olie gegarandeerd blijft. Verhit je de olie, dan verliest deze zijn werking en blijft alleen een lekkere geur over.

Bij het verdampen boven een kaarsje verhit je zelf de olie zodanig dat deze verbrand. Er komen dus ook nog een boel schadelijke stoffen vrij.

9. Citrusolie versus plastic

Citrusoliën pakken afvalstoffen aan, waardoor ze ook het plastic aantasten waardoor we het kunnen binnenkrijgen, en dat willen we niet. Dit geldt voor plastic bekers, drinkflesjes en ook voor de diffusers. De Dewdrop diffuser van Young Living is van medisch kunststof, waardoor deze ook bestand is tegen de werking van citrusoliën. Dus daar is geen probleem.

10. Waarom is het zo onbekend?

Dat vraag ik me ook af! 🙂 Waarschijnlijk omdat de meesten nog vasthouden aan wat ze gewend zijn, wat veelal reguliere medicatie is. Wanneer je eenmaal de essentiële oliën van Young Living gebruikt, wil je niet meer anders! I know, ik stond er ook erg sceptisch tegenover zo’n 10 jaar geleden. MAAR toch is de ervaring niet anders dan positief.

11. Is dat het geld wel waard?

Young Living biedt alleen essentiële oliën aan van topkwaliteit. Ze gebruiken alleen olie uit eerste destillatie van therapeutische klasse. Absoluut niet te vergelijken met de goedkopere olie die je soms in de winkel ziet staan. Ook al staat daar ‘100% natuurlijk’ op vermeld, wil dat niet zeggen dat de werking even sterk is. 

In zo’n olie zit bijvoorbeeld 5% lavendelolie en 95% amandelolie, die voornamelijk voor de geur wordt verkocht. Kies je voor Young Living, dan kies je voor kwalitatieve, 100% pure oliën met een veel bredere werking.

12. Waarom zit er dan zoveel verschil in de prijzen van sommige flesjes?

Voor sommige oliën zijn veel meer planten nodig om ze te maken dan voor andere. Daarom is bijvoorbeeld de Rozenolie waar extreem veel rozenblaadjes voor nodig zijn (ongeveer 5 kilo!) een stuk duurder dan de Orange waarvoor sinaasappelschillen worden gebruikt.

13. Ik ben op zoek naar een olie voor een specifieke klacht, wat nu?

Wat jammer dat je ergens hinder ondervind. Maar geen probleem. Contacteer me gerust en ik help je graag verder met vrijblijvend advies. Samen gaan we op zoek naar wat voor jou best past.

14. Kan ik zelf ergens de olie bestellen?

Yess! In de webshop staan enkele flesjes die veel gekocht worden. Uiteraard is dat niet alles. Het aanbod is echt reuze! Contacteer me. Dan geef ik je meer uitleg.
Wens je graag zelf een account? Dat kan ook, maar ik sta er wel op dat je dan eerst een workshop hebt meegedaan of kennis hebt in de aromatherapie. Op die manier weet ik zeker dat je een account aanmaakt met een juist doel. En niet gewoon ergens een steentje bent in een systeem. 😉

15. Wat is nu eigenlijk aromatherapie?

Aromatherapie is het gebruiken van essentiële olie om zo het onderhouden en bevorderen van de gezondheid.

De levenskracht, die in deze oliën verzameld is, wordt als het ware op de patiënt overgedragen en zal bijdragen tot het herstel van het natuurlijke evenwicht in zijn of haar lichaam. Iedere olie is in zekere mate antiseptisch en heeft daarnaast specifieke eigenschappen, die zich richten op één of meer organen en/of aandoeningen.

Het gaat hierbij om een selectief proces, waarbij uitsluitend schadelijke bacteriën worden uitgeschakeld, terwijl de onschadelijke en nuttige ongemoeid blijven. Dit vormt dus een scherp contrast met vele, langs synthetische weg geproduceerde geneesmiddelen, die weliswaar eveneens schadelijke bacteriën doden, maar daarbij tegelijkertijd een groot aantal onschadelijke en wellicht voor het lichaam nodige bacteriën meenemen.

 

 

 

Wie ben ik? 

Héy, mijn naam is Evelien. Ik ben Aromatherapeut, herborist en werk als perinataal counselor met mensen die een zwangerschapswens hebben tot jonge gezinnen in de eerste periode na de geboorte. Bij mij kan je terecht voor pre & postnatale fotografie maar ook voor advies, coachingsgesprekken en de zuiverste natuurlijke producten om in je dagelijkse leven te gebruiken. 

Dit alles heb ik in het leven geroepen na mijn eigen zwangerschappen & bundel ik onder “Familie Oliefant”. 

Want ik geloof er sterk in dat verbinden met jezelf & de natuur jou zoveel sterker maakt dan je nu al bent.

Evelien – Familie Oliefant

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLDutch